Martinikerk Bolsward

Algemeen nieuws

Bezinning: Op zoek naar problemen

02-10-2017
Ter voorbereiding van mijn reis voor IJM las ik een boek van een van de oprichters, Jim Martin: Passie voor recht. Een van de hoofdstukken daaruit heeft als titel ‘op zoek naar problemen’. De redenering is simpel: Jim ervaart Gods nabijheid vooral in periodes van aanvechting en problemen. Dat is in de Bijbel ook vaak zo: Er is nood, we ervaren redding en we eren God. Dus zul je als christen de meeste geloofsgroei ervaren als er problemen zijn. Maar Jim Martin ziet in de VS (net als in Europa) dat het streven van de meeste kerkmensen is om een zo comfortabel mogelijk leven te hebben. Dan stelt hij de vraag: Zou het niet veel beter zijn om op zoek te gaan naar problemen? Die zijn er zoveel in de wereld, buiten de VS en Europa. Het is voor ons geestelijk leven veel beter als we onze nek uitsteken en nood zoeken om daarin te delen.
Als pastor was hij een keer op bezoek bij mensen in een fantastisch gerenoveerd huis die een avond lang met hem de zorg deelden dat de badkamer opnieuw moest worden betegeld, omdat de kleur toch niet helemaal was wat zij ervan hadden verwacht. Wat voor problemen hebben we soms in onze samenleving? 
Natuurlijk kom ik in het pastoraat heel veel echte zorgen en verdriet tegen. Eigenlijk kom ik nergens waar ‘niets’ is. Maar het is ook voor onze samenleving waar dat we ons daarnaast druk kunnen maken over zaken die op wereldschaal niets voorstellen. Zou ons geloofsleven er niet bij gebaat zijn als we ons gezamenlijk op grotere problemen zouden storten? Jim Martin noemt als voorbeeld dat een sportman traint door zich steeds tot aan de grens in te spannen. Alleen dan groeien conditie en spieren. Voor het geloof zou wellicht hetzelfde gezegd kunnen worden: het groeit als het getest, getart en belast wordt. 
Het gaat tegen onze natuur in om ‘problemen te zoeken’. Toch zal het goed voor ons zijn als we betrokken raken bij de nood van de wereld. We zullen ons niet meer afvragen waarvoor we zullen bidden, maar we roepen God aan voor concrete mensen in nood. Mensen met een naam, met een duidelijke zorg. We zullen ons hardop afvragen hoe het toch mogelijk is dat er zoveel lijden is. Soms zullen we ervaren dat er redding is, dat God grote dingen doet. Dan zullen we Hem eren en danken en groeit ons vertrouwen in God, die niet loslaat. 
Ds. Jaap van der Windt
< Terug